Är du också trött på långsamt spel och inte gillar att spendera över 5 timmar på golfbanan?
Eller kanske läste om Sebastian Söderberg som på sista varvet i Dubai Desert Classic, förra hösten tog sig runt banan på en timme och femtio minuter och hade en score på +3? Då kanske SpeedGolf är något för dig.

GolfStars redaktion har träffat Kristoffer Lindén, SpeedGolf guru i Sverige. Vi passade då på och ställa en del frågor om vad SpeedGolf är, vad det går ut på, vad man bör tänka på när man spelar och vilken utrustning behöver man?

När kom du i kontakt med Speedgolf och när var första gången du prövade det?
– För två år sen fick jag kontakt med SpeedGolf för första gången. Jag kommer faktiskt inte ihåg hur jag hittade det men jag blev intresserad och någon vecka senare stod jag på första tee kl. 06.00 ute på Kungsängen Queens Course med min sons juniorbag, innehållande 6 klubbor och löparskor. En dryg timme senare med svetten lackande i pannan var 18 hål avverkade och min gnista för SpeedGolf tänd.

Vad är SpeedGolf för dig?
– För mig är SpeedGolf ett fantastiskt komplement till vanlig golf och skulle jag lista det bästa med SpeedGolf, så är det jag få bra träning, får spela golf och kan fortfarande äta lördagsfrukost med familjen som inte hunnit vakna innan jag är tillbaka. Jag har även märkt att SpeedGolf utvecklar min vanliga golf. Eftersom jag bara har 6 klubbor får jag träna på många olika typer av slag och är du en som brottas med swingtankar är detta kanon för dig, du kommer helt enkelt inte ha tid att tänka utan bara swinga.

Vad är SpeedGolf och vad går det ut på?
– SpeedGolf innebär kort och gott att få bollen i hål, så snabbt som möjligt på, så få slag som möjligt.
I tävlingssammanhang blir ditt resultat din tid plus dina slag. Hur enkelt som helst. Reglerna i SpeedGolf är vanliga golfregler med några undantag. Det största avvikelsen är att du alltid kan välja att droppa din boll med ett slags plikt i flyktlinjen. Med det menas att skulle du slå ut bollen i skogen betraktas det i princip som ett pliktområde och du får droppa bollen i linjen där den försvann ut med ett slags plikt. Du får såklart leta efter bollen och slå den från skogen och det brukar vara ett hett diskussionsämne bland SpeedGolfare, hur länge ska man leta?

Givetvis krattar vi bunkrar, lägger tillbaka torv och lagar nedslagsmärken, golfvett först, gäller självklart när man SpeedGolfar också. I övrigt är SpeedGolf en växande sport och idag finns det tourer i USA, England och Finland.

Vilken utrustning får man ha när man ska spela en runda SpeedGolf?
– Du får ha max sju klubbor med dig ut och vanligast är att spelaren har någon typ av pennbag eller liknande som är lätt och enkel att få med sig. Vissa spelare kör utan bag och har klubborna i händerna istället.

Finns det olika spelformer i SpeedGolf och har du någon favorit?
– SpeedGolf spelas i tävling en och en men det går alldeles utmärkt att spela som tvåboll också. Man får vänta in varandra lite då och då och vara extra noggrann med säkerheten men det blir som en joggingtur med trevligt sällskap, skillnaden är att du får spela golf samtidigt. Min favorit är dock SpeedGolf Foursome, dvs. du slår vartannat slag. Då blir det mer som ett lagspel och taktik blandas in. Ska jag slå ut på nästa tee kan jag lämna 50 cm putten och springa vidare. Missar min partner måste jag dock springa tillbaka och putta i. Allt hänger på hur stort förtroende har jag för min partners puttning.

Kan man testa SpeedGolf på någon av våra banor?
– Jag kommer tillsammans med GolfStar anordna ett par ”pröva-på dagar”, då alla som vill kommer får möjlighet att testa på SpeedGolf. Första tillfället är på GolfStar Bromma den 9 maj. Ta med dig 4 till 7 klubbor, gärna en lätt bag eller juniorbag och ett par sköna skor att springa i. Det är allt, du behöver. Regnhandske är också att rekommendera då din utrustning oftast blir fuktig.

Vi samlas vid klubbhuset kl. 07.00, värmer upp och går igenom dagens aktivitet. Därefter går första start och då gäller det att vara redo, avslutar Kristoffer med ett skratt.

Är du redo och vill vara med och testa på SpeedGolf den 9 maj ute på GolfStar Bromma?
Se då till att anmäla dig redan idag, antalet platser är begränsade. Skicka din anmäla till lotta.hager@golfstar.se .

Varmt välkomna!